Katarakt Ameliyatı hakkında bilgi ve randevu almak için bizlere +90 (212) 924 93 89 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Katarakt Nedir?

  • Göze perde inmesi deyimi ile eşleştirilen hastalık olan katarakt, gözün içindeki merceğin net görmeyi engelleyecek şekilde bulanıklaşması ve saydamlığını kaybetmesidir. 
  • Katarakt zamanla olgunlaşan bir hastalıktır. En başta katarakta bağlı hafif bir görme kaybı varken bu zamanla artarak normalde camsı ve parlak bir mercek olan göz merceği saydamlığını kaybeder, zamanla daha bulanıklaşır ve buzlu cam görünümü alır. 
  • Kataraktın tek tedavi seçeneği ameliyattır. 

 

 

Katarakt Nedenleri

Kataraktın başlıca nedeni yaşlılıktır ancak bazı bebekler de katarakt ile doğar. Yaşlılık dışında başlıca katarakt nedenleri arasında şunlar vardır: 

  • Kortizonlu ilaç kullanımı
  • Göz travması
  • Diyabet

 

Kataraktın Tipleri

•          Yaşlılığa Bağlı Katarakt:

Diğer ismiyle senil katarakt en fazla görülen katarakt türüdür. Yaşın ilerlemesiyle göz için lens te saydamlığını yitirmeye başlar. Katarakt çoğu insanda 40 yaşın üzerinde oluşmaya başlar. 75 yaşında kişilerin ortalama %50'sinde katarakt görülmektedir. 

•          Sekonder (İkincil) Katarakt:

Şeker hastalığı veya gözle ilgili bazı problemlerden kaynaklanır. Steroid içeren ilaçlar da sekonder katarakta yol açabilir.

•          Travmatik Katarakt:

Göz travması nedeniyle oluşur. Bunlar travmadan hemen sonra veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. 

•          Doğumsal Katarakt:

Diğer ismiyle Konjenital katarakt yeni doğan bebeklerde doğuştan görülen katarakttır.

 

Katarakt Belirtileri 

  • Kataraktın başlıca belirtisi görmenin azalmasıdır. 
  • Kataraktın diğer belirtilerinin başında göz numaralarının değişmesi ve parlak ışıkta görme azalması gelmektedir. Örneğin 50 yaşından sonra miyop gözlüğünüzün numarası artıyorsa bunun nedeni katarakt olabilir. Gece iyi görüp parlak ışıkta tabelaları okuyamıyorsanız, bu da katarakt belirtisi olabilir. 
  • Katarakt ani görme kaybına sebep olmaz. Eğer görme azalması çok kısa bir sürede ortaya çıkmışsa altında katarakt dışı bir neden aramak gerekir.

 

Katarakt Ameliyatının Amacı

Geçmişte, katarakt hastalarının tedavisinde doğal lens çıkarılarak yerine yalnızca uzağı net görmek için tasarlanan monofokal yani tek odaklı lenslerden birisi kullanılmaktaydı. Bu durumda tedaviden sonra hastaların yakın mesafede gözlük kullanması zorunlu hale gelmekteydi.

Günümüzde katarakt cerrahisinin amacı, yalnızca görüşü geri kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda her mesafede gözlükten kurtulmayı sağlamaya dönüşmüştür.

Halk arasında Akıllı Lens adıyla bilinen Trifokal (Üç Odaklı) göz içi lensler hastaların görme problemlerini genellikle ömür boyu ortadan kaldırmaktadır. Üç odaklı lens kullananlar hem uzak hem de yakına bakarken gözlük takmak zorunda değildir. 

Katarakt cerrahisinde Trifokal (Üç Odaklı) Akıllı Mercek takılan hastalar katarakt ameliyat sonrası yakın mesafede gözlüksüz telefon kullanabilir ya da el işi yapabilir; orta mesafede gözlüksüz bilgisayar kullanabilir, yemek yapabilir veya araba kullanırken hız göstergesini görebilir; uzak mesafede gözlüksüz televizyon izleyebilir, araba kullanabilir, ya da uzaktaki yazıları rahatlıkla görebilirler. Yani günlük yaşamlarına gözlüksüz devam edebilirler.

Görme bozukluğundan bıkmış olanlar için lens değiştirme ameliyatı bir çözümdür. Bu işlem hem hipermetrop hem de miyoptan muzdarip insanlar için kalıcı ve güvenlidir.

 

Lens Değiştirme Ameliyatı Yöntemi ve Prosedürü

Katarakt ameliyatı tipik olarak fakoemülsifikasyon yöntemi ile (halk arasında lazer olarak bilinmektedir), iğnesiz ve dikişsiz olarak yapılır.

Ameliyatta göz uyuşturulduktan sonra doğal merceğini önünde bir açıklık yaratarak içindeki kataraktlı kısım çıkarılır. Tipik olarak doğal mercek yerine gözün ihtiyacına ve numaralarına göre yeni yapay göz içi lens yerleştirilir. 

Ameliyat yirmi dakika içinde tamamlanır. 

Ameliyattan sonra yarım saat dinlenmeniz istenilecektir.

Ameliyattan 1 gün sonra kontrole gelmeniz istenilecektir.

Genel olarak her bir gözün ameliyatının arasına bir hafta koyulur. Bir göze cerrahi yapıldıktan sonra, diğer göze bir hafta sonra operasyon yapılabilir.

Ameliyatlar genellikle uyuşturucu anestetik damlalar ile yapıldığından dolayı hastalarımız genel olarak rahat olur.

Ameliyattan üç ila dört gün sonra kişi işine dönebilmektedir. 

Tozlu bir ortamda çalışıyorsanız en az iki hafta dinlenmeniz gerekir.

İyileşme süresini ve komplikasyonları en aza indirmek için ameliyat günü araç kullanmayınız.

Enfeksiyon riskini en aza indirmek için banyo yapmaktan 4 gün kaçının.

2 hafta havuza ve denize girmemenizi istiyoruz. 

Ağır cisimleri kaldırmak ve eğilmek gibi aktivitelerden birkaç hafta kaçının.

Göze gereksiz baskı oluşturmayın. Ameliyattan sonra gözlerinizi ovalamayın. Bir süre gözlerde kaşıntı hissedebilirsiniz ama bu normaldir.

Gözlerinizi toza maruz bırakmayın çünkü bunlar komplikasyon gelişme riskini artırabilir.

Doktorunuzun reçete ettiği göz damlalarını alınız.

Ameliyattan kısa süre sonra hastalarımızın çoğu görmesinin arttığını iletmektedir. Yine de iyileşme ameliyattan sonraki hafta devam eder ve görme giderek artmaya devam etmektedir. 

Ameliyatla yerleştirilen yapay göz içi lens doğal lensin yerini almaktadır ve yüzeyde olmamaktadır. 

Yani bu lensi kontakt lens gibi hissedemezsiniz. Ömür boyu dayanacak şekilde tasarlanmıştır. 

 

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İLETİŞİM FORMU / CONTACT FORM