Excimer Lazer (Göz Çizdirme) randevusu almak için bizlere:

+90 (539) 575 91 73 bu numaradan ulaşabilirsiniz.

 

Göz Lazer Ameliyatı & Refraktif Cerrahi

 

Görme yeteneğinizi iyileştirmek için yapılan cerrahi, refraktif cerrahi veya göz lazer ameliyatı olarak bilinir. Refraktif cerrahinin lazer göz ameliyatı ve lens ameliyatı olmak üzere 2 farklı türü vardır. Bu sayfada lazer göz ameliyatı hakkında bilgi alacaksınız. Genellikle daha ileri yaşlardaki kişiler için uygulanan halk arasında “Akıllı Mercek” veya “Üç Odaklı Lens” ameliyatı olarak bilinen lens ameliyatı hakkında bilgi almak için Üç Odaklı Lens linkini tıklayabilirsiniz. 

 

Her iki ameliyat türü de sizi gözlük veya kontakt lenslere daha az bağımlı hale getirebilir. Araştırmalar, her ikisinin de güvenli ve etkili olduğunu gösteriyor.

 

Lazer Göz Ameliyatı şeklinde adlandırılan uygulamalar miyop, hipermetrop ve astigmat gibi görme kusurlarının giderilmesine yöneliktir.

 

Göz Lazer Ameliyatı Terimleri

 

Göz Lazer Ameliyatı halk arasında “göz çizdirme” veya “Excimer Lazer” olarak bilinmektedir. Lazer hastalarının birçoğunun kafası genelde çok karışık olur çünkü lazer sektörde birçok isimle anılmaktadır. Aşağıda vereceğimiz göz lazer terimlerinin bazıları halk arasında bilinenlerdir (tıbbi terim olmayanlar); bazıları aynı terimlerin eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır; bazıları lazer göz ameliyatının alt türünün ismidir; bazıları ise alt türünün varyasyonudur veya refraktif cerrahiden kullanılan cihazın ismidir.

 

Refraktif Cerrahi için kullanılan bu terimler arasında: LASIK, LASEK, PRK, Trans-PRK, No Touch, ReLEx SMILE, WaveFront, Excimer Lazer, Lazer Göz Ameliyatı, Göz Çizdirme, Femto LASIK, IntraLase LASIK gibi birçok isim/terim vardır.

 

Kafa karışıklığını önlemek amacıyla alt kategoriye geçmeden önce bahsedilen terimlerin hepsi yerine Lazer Ameliyatı terimi kullanılacaktır. 

 

Sizlerin de refraktif cerrahi türleri arasında karar verebilmek için doktorunuza başvurmanızı ve detaylı lazer uygunluk muayenesine göre hangi yöntemin uygun olduğunu ve önerildiğini doktorunuzla görüşmeniz önerilmektedir, çünkü uzun süre araştırmasını yaptığınız bir yöntem lazer uygunluk muayenenize göre size uygun olmayabilir. 

 

Ne tür refraktif cerrahinin size en uygun olacağı, görme yeteneğiniz, göz sağlığınız, yaşınız, bütçeniz ve yaşam tarzınız dahil olmak üzere bir dizi şeye bağlıdır.

Cerrahınız gözlerinizi muayene edecek, ihtiyaçlarınızı değerlendirecek ve sizin için en iyi seçeneğe karar vermenize yardımcı olacaktır.

 

Refraktif cerrahinin risklerini ve faydalarını tartarken, kontakt lens takmanın göz sağlığınız için de bazı riskler taşıdığını unutmayın.

 

Lazer Göz Ameliyatı Nedir?

 

Lazer göz ameliyatı veya lazer görme düzeltmesi, daha iyi odaklanabilmeniz için gözlerinizin ön yüzeyini (kornea) yeniden şekillendirmek için lazer kullanmayı içerir. Uzağı görememe olan Miyopu, yakını görememe olan Hipermetropu ve nesnelerin bulanık, çift veya eğri görünmesi olan astigmatizmi düzeltebilir.

Kimler Lazer Ameliyatı için Uygundur?

 

18 yaşın üzerindeki miyop, hipermetrop ve astigmat gibi görme kusurları olanlar, hamile ve emzirme döneminde olmayanlar ve kornea kalınlığının ölçülmesi, retina muayenesi gibi birçok detaylı lazer uygunluk muayenesinden geçen birçok kişi bu operasyonu olabilir. Lazer için uygun olamayabilecek adaylar aşağıda belirtilmiştir. 

 

Kimler Lazer Ameliyatı için Uygun Olmayabilir?

 

Aşağıdaki durumlar sizde varsa lazer ameliyatı için uygun olmayabilirsiniz veya sizlere önerilmeyebilir:

 

  • 18 yaşını doldurmamışlar,
  • 55 yaşını geçmiş olanlar (40 yaş ve üzeri için önerimiz Üç Odaklı Lens’dir),
  • Göz numaralarınızda son bir yılda değişim olanlar,
  • Kornea Kalınlığı Lazer Göz Ameliyatlarına uygun olmayan kişiler (Kornea Topografisi ile ölçülmektedir)
  • Gözlerinde doğuştan kornea hastalıkları bulunanlar,
  • Diabet (şeker) hastalığı bulunanlar,
  • Sjogren sendromu, romatoid artrit, lupus gibi romatizmal hastalıkları olanlar,
  • Aktif göz enfeksiyonu olanlar, 
  • Herpes Simplex (Göz Uçuğu) geçirenler,
  • Hamile ve emzirme döneminde olanlar,
  • İleri derecede göz kuruluğuna sahip kişiler, 
  • Keratokonus, katarakt, glokom ile bazı retina ve göz siniri hastalıkları bulunanlar,

 

Yukarıdaki gibi durumlarda Lazer Operasyonu için uygun olmayabilirsiniz. Bazı durumlarda kesinlikle uygun değilken, bazı durumlarda önerilmemektedir, bazı durumlarda ise yapılabilir ama bilmeniz gereken dezavantajları olabilir. Bu durumlar, görme yeteneğiniz, göz sağlığınız, yaşınız, bütçeniz ve yaşam tarzınız dahil olmak üzere bir dizi şeye bağlıdır. Göz cerrahınıza muayene olmanızı ve iyice bilgilendirilmeniz sizin için en iyi seçeneğe karar vermenize yardımcı olacaktır. 

 

Miyop, astigmat ve hipermetrop gibi gözde kırılma kusurlarının tedavisinde uygulanan lazer tedavisinde size uygun yöntem yapılacak muayene ve ön tetkikler sonucunda hekiminiz tarafından belirlenmektedir. Lazer tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz.

 

Yüksek gözlük reçeteniz varsa veya ileri yaşlardaysanız üç odaklı lens ameliyatı daha uygun olabilir.

 

Lazer Ameliyatı Türleri

 

Lazer göz ameliyatının 3 ana türü vardır: LASIK, SMILE ve yüzey lazer tedavileri (PRK, LASEK ve TransPRK).

 

• LASIK – bu, biri kornea yüzeyinde ince bir flep açmak ve diğeri de altındaki korneayı yeniden şekillendirmek için 2 lazerle yapılır. Koruyucu flep daha sonra tekrar düzleştirilir ve dikişsiz yerinde kalır.

• SMILE – cerrah korneanızı küçük, kendiliğinden kapanan bir delikten yeniden şekillendirir.

• Yüzey lazer tedavileri (PRK, LASEK ve TransPRK) – korneayı kaplayan şeffaf deri çıkarılır, böylece cerrah korneanızı lazerle yeniden şekillendirebilir. Cilt daha sonra doğal olarak yeniden yenilenir.

 

Her 3 tip lazer göz ameliyatı da benzer sonuçlara sahiptir. Cerrahınız seçeneklerinizi sizinle konuşacak ve sizin için en yararlı olana karar vermenize yardımcı olacaktır.

 

Lazer Göz Ameliyatı Güvenli midir ve riskleri nelerdir?  

 

Lazer göz ameliyatının başarı oranı %98 civarındadır ve memnuniyet oranı %95’in üzerindedir. Dünyada günümüzde 30 milyonun üzerinde lazer göz ameliyatı yapılmıştır. ABD’de PRK 1995 yılında, LASIK 1999 yılında, SMILE ise 2016 yılında sıkı kurallarıyla bilinden FDA tarafından onaylanmıştır. Avrupa Birliği’nde CE onayı bulunmaktadır.

 

Başarı oranı en yüksek göz ameliyatlarından biridir ancak her cerrahi işlemde olduğu gibi riskleri vardır. 

 

Yaygın yan etkiler şunları içerir:

• Hafif, pürüzlü rahatsızlık – suni gözyaşları bu konuda yardımcı olabilir ve gözleriniz genellikle yaklaşık 3 ila 6 ay içinde tekrar rahat hissedecektir.

• Görme bozuklukları (gece araba kullanırken karşıdan gelen farların parlaması gibi) – bu genellikle düzelir veya başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

• Gözünüzün beyazındaki kırmızı işaretler – bunlar her zaman yaklaşık bir ay içinde kaybolur

 

Ciddi görme kaybı çok nadirdir.

 

LASIK, SMILE veya PRK: Hangi Lazer Göz Ameliyatı Size Uygun?

 

Gözlük veya kontak takmaktan sıkıldıysanız lazer göz ameliyatı adayı olabilirsiniz. Farklı lazer prosedürlerinin artılarını ve eksilerini bilmek, seçiminizi yapmanıza yardımcı olabilir. Aşağıda lazer göz ameliyatının üç popüler türünü ana hatlarıyla açıklıyoruz: LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis), PRK (Fotorefraktif Keratektomi) ve SMILE (Küçük İnsizyon Lentikül Ekstraksiyonu).

 

PRK 

 

PRK (PhotoRefraktif Keratektomi) miyop (uzağı görememe), hipermetrop (yakını görememe) ve astigmatizm gibi kırma kusurlarına sahip hastaların bu kusurlarını düzetmeyi amaçlayan bir lazer göz ameliyatıdır. 

 

Tedavi her göz için yaklaşık 5 dakika sürer ve hızlı bir tedavi prosedürüdür.

 

Bir PRK prosedürü sırasında, doktorunuz önce gözünüze uyuşturan damlalar verecek ve ardından korneanın dış tabakası (epitel) (gözün önündeki şeffaf pencere) çıkaracaktır. Bir sonraki adımda korneanız excimer lazer kullanılarak yeniden şekillendirilir. Son olarak gözü korumak için gözünüzde ortalama 5 gün kalacak bir kontakt lens türü yerleştirir. 

 

Genelde beşinci gün kontrole çağırılır ve bu kontakt lens çıkarılır. 

 

PRK ve LASIK arasındaki fark, bir PRK prosedürü sırasında flep (zar) oluşturulmamasıdır. 

LASEK ise hastanın konforunu arttırmak amacıyla çıkan PRK’nın bir varyasyonudur. LASEK (lazer epitelyal keratomileusis) ile, cerrah cilt katmanını kazımak yerine basitçe yana kaydırır. Excimer lazer, dokuyu kazımak için kullanılır ve ardından deri tabakası, bir LASIK flebine benzer şekilde, lazerli alan üzerinde yeniden pozisyonuna kaydırılır. LASEK ile PRK’dan daha hızlı ve daha rahat iyileşme sağlanabilir.  

 

Halk arasında No Touch Lazer olarak bilinen yöntem de, PRK’nın başka bir varyasyonu olan ve tıbbi ismi Transepithelial PRK (Trans-PRK)’dır. Trans-PRK yönteminde lazerin hem epitel tabakasını kaldırdığı hem de kornea şeklini değiştirdiği tek adımlı minimal invaziv "dokunmadan" bir işlemdir. 

 

PRK, LASEK ve Trans-PRK (No Touch) lazer tedavileri genellikle ince kornealı kişilere önerilebilir. Yapılacak detaylı muayene sonucunda göz yapısı doktor tarafından ameliyata uygun bulunan kişilere lazer tedavisi uygulanabilir.

 

PRK ameliyatı ince korneası olanlar ve/veya gözlük numarası yüksek olanlar için faydalı olabilir.

 

Temas sporları yapanlar veya göz yaralanması riski taşıyan mesleklerden (MMA dövüşçüleri, boksörler, polis ve askerler) olanlar için de en uygun prosedür olabilir.

PRK önceki bir LASIK hastasının uzak görüşünü iyileştirmek için bir strateji olarak kullanılabilir.

 

PRK'nın olumsuz bir yanı varsa, o da iyileşme süresidir. 

 

Hastalar genellikle üç haftaya kadar bulanık görür. İşlemden sonra iyileşmeye yardımcı olması için genellikle kısa bir süre (5 gün) için şeffaf bir kontakt lens takılır. 

 

Hastaların çoğu işlemin ağrısız olduğunu bildirmiştir. Ancak işlem sonrası 3-4 gün yanma, batma ve sulanma olabilecektir.  Bu 3-4 gün içinde evde karanlık bir odada dinlenmeniz önerilecektir. 

 

Her iki gözünüzü de tedavi ettirirseniz hem işten hem de araba kullanmaktan bir hafta izin alman gerekecektir. 

 

PRK cerrahisinden elde edilen görme sonuçları, esasen LASIK ile aynıdır. Gözleriniz iyileştiğinde, muhtemelen gözlük ve kontak lenslerden daha fazla bağımsız yaşayacaksınız.

 

LASIK yöntemiyle bir cerrahın flep oluşturabilmesi için hastanın nispeten kalın bir korneaya sahip olmasını gerektirir. Daha ince kornealara sahip olanlar için PRK ve SMILE daha iyi seçenekler sunar. Aynı şey, kronik kuru gözü olan hastalar ve göz yaralanması riski yüksek olan temas sporları yapanlar için de geçerlidir. 

 

PRK'nın Faydaları:

  • Ameliyat sadece yaklaşık 10 dakika sürer.
  • PRK flep oluşturmadığı için LASIK'ten bile daha güvenlidir.
  • LASIK'e uygun olmayan kişiler için bir seçenek sunar.
  • LASIK'ten daha az kuru göz riski.
  • LASIK gibi miyop, ileri görüşlülük ve astigmatı düzeltebilir.
  • PRK ameliyatı diğer yöntemlere göre daha ince korneası olanlar ve/veya gözlük numarası yüksek olanlar için de uygulanabilir 
  • Temas sporları yapanlar veya göz yaralanması riski taşıyan mesleklerden (MMA dövüşçüleri, boksörler, polis ve askerler) olanlar için de en uygun prosedür olabilir.
  • PRK önceki bir LASIK hastasının uzak görüşünü iyileştirmek için bir strateji olarak kullanılabilir.

 

PRK Riskleri:

  • Ameliyattan sonraki ilk üç gün ışığa duyarlılık, ağrı, yanma.
  • İlk altı ay potansiyel gözlük ihtiyacı.
  • Dört aya kadar bulanık görme.

 

LASIK

 

LASIK günümüzde pratikte en sık uygulanan lazer göz ameliyatıdır. -12,00 dioptriye kadar yakını görememe, +6,00 dioptriye kadar yakını görememe ve 6 diyoptriye kadar astigmatı düzeltebilir.

 

İşlem 15 dakika kadar sürer. Ameliyattan önce, bir göz cerrahı size rahatlamanız için ilaç verebilir ve gözlerinize uyuşturan damlalar uygulayabilir. 

Bir LASIK prosedürü sırasında, cerrahınız kornea dokusundan küçük bir flep oluşturacak ve daha sonra bir excimer lazerin korneanızı yeniden şekillendirebilmesi ve görüşünüzü değiştirebilmesi için geriye doğru katlanacaktır. Cerrah daha sonra göze giren ışığın retinaya odaklanmasına yardımcı olmak için farklı bir lazer türüyle korneayı yeniden şekillendirecektir.

İşlem sırasında bir ışık noktasına bakmanız gerekecek ve kornea dokusunun çıkarılmasından kaynaklanan bir koku duyabilirsiniz. 

 

LASIK'ten hemen sonra gözlerinizde kaşıntı veya yanma hissi ve bulanık görme yaşayabilirsiniz. 

 

Ameliyattan bir gün sonra doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır. 

 

LASIK miyop, hipermetrop ve astigmatizmi tedavi etmek için kullanılabilir. LASIK hızlı bir iyileşme süresine sahiptir. Hastaların çoğu, LASIK işleminden sonraki gün işe ve araba sürmeye dönebilir. İşlemden sonraki altı ay boyunca görmede hafif bir iyileşme olur.

 

Femto LASIK ve IntraLase LASIK gibi yeni yöntemlerde ise, LASIK’te kullanılan miktokeratom bıçak yerine korneada bir kesim yapmak için küçük lazer ışığı darbeleri kullanılarak mikroskobik kabarcıklar oluşturulur. Bıçaksız LASIK şeklinde adlandırılan bu yöntemde mikrokeratom bıçak kullanmadığından ve bilgisayar tarafından yönlendirildiğinden, bu ameliyat sırasında çok daha düşük bir enfeksiyon riski anlamına gelir. Bu daha düşük enfeksiyon riski, azaltılmış insan hatası olasılığıyla birleştiğinde, zaten genel olarak güvenli olan bir LASIK prosedürünün daha da güvenli hale geldiği anlamına gelir.

 

Hangi yöntem veya varyasyonu ile ameliyat olma kararını almak ve lazer uygunluğunuzu belirlemek için doktorunuza önerilmektedir. Ne tür refraktif cerrahinin size en uygun olacağı, görme yeteneğiniz, göz sağlığınız, yaşınız, bütçeniz ve yaşam tarzınız dahil olmak üzere bir dizi şeye bağlıdır.

 

LASIK'in Faydaları:

 

  • LASIK oldukça etkilidir, Amerikan Refractive Surgery Council’a göre hastaların %90'ından fazlası 20/20 görüşe ulaşır ve %99'unun görüşü 20/40'ı geçer.
  • Ameliyat ve iyileşme süresi kısadır. 
  • PRK’dan sonra 3-4 gün yanma, batma ve sulanma yaşayabilecekken, LASIK’te genelde bu 4-5 saat sürer.   
  • PRK yönteminden sonra 3-4 gün karanlık odada dinlenmeniz öneriliyorken, LASIK yönteminde 4-5 saat dinlenmeniz önerilebilir. 
  • LASIK olduktan sonra ertesi gün kontrole çağırılırsınız. Hızlı sonuç alırsınız. Çoğu hasta bir gün içinde normal hayata dönebilir.

 

LASIK Riskleri:

  • Birkaç aya kadar potansiyel kuru göz sendromu.
  • Görmede parlama veya haleler.
  • Bozulmuş görüş ve göz yorgunluğuna neden olan düzensiz astigmatizm.
  • Korneada oluşan ve görüşünüzü etkileyebilecek küçük kırışıklıklar.
  • Korneanın altındaki epitel hücrelerinin büyümesi.

 

ReLEx SMILE 

 

SMILE, en yeni lazer göz ameliyatıdır. SMILE prosedürü ile diğer prosedürler arasındaki temel prosedür farkı, excimer lazer yerine femtosanite lazer kullanılmasıdır. Bir femtosaniye lazer, hastanın korneasında küçük bir kesik açar ve burada lentikül (küçük bir kornea dokusu parçası) daha sonra bu kesikten çıkarılır. Bu, korneayı yeniden şekillendirmeye ve görüşü iyileştirmeye yardımcı olur, böylece hem LASIK hem de PRK'nın faydalarını birleştirir.

 

Prosedür çoğu hasta tarafından hızlı ve ağrısız olarak tanımlanır. İşlem her bir göz için sadece 9 dakika sürer.

 

SMILE’da iyileşme PRK'dan daha hızlıdır ama LASIK'ten biraz daha yavaştır.

 

PRK'nın faydalarına ihtiyaç duyan ancak daha hızlı iyileşmek isteyen bir hasta için harika bir alternatif olabilir. Tipik olarak, hastalar yaklaşık bir haftada harika görüyorlar.

SMILE, miyopluk ve astigmatizmi düzeltmek için kullanılabilir.

SMILE yalnızca -10.00 diyoptriye kadar miyopluğu ve -3.00 diyoptriye kadar astigmatizmayı düzeltebilir.

 

Nihayetinde, hangi prosedürün sizin için doğru olduğuna karar vermek, hasta ve doktorları arasında ortak bir karar olacaktır. Benzersiz öncelikleriniz ve göz özellikleriniz için hangi prosedürün doğru olduğunu belirlemek için kapsamlı bir göz muayenesi ve ameliyat öncesi konsültasyon gereklidir.

 

SMILE'ın Faydaları:

  • Yüksek başarı oranı. 
  • Hızlı iyileşme. Ertesi gün ya da öylesine günlük aktivitelere devam edebilirsiniz.
  • LASIK'ten daha düşük kuru göz riski.
  • Kornea inceliği nedeniyle LASIK'e uygun olmayan kişiler için bir seçenek sunar.

 

SMILE Riskleri:

  • Görmede parlama veya haleler
  • Göz bölgesinin iltihaplanması.
  • PRK ile ek tedavi için potansiyel ihtiyaç.

 

Hangi lazer görüş düzeltme prosedürünün sizin için doğru olduğunu belirlemenin tek yolu, göz doktorunuzla bir konsültasyon/muayene randevusu almaktır. Konsültasyonunuz sırasında, uygun tedavi seçeneğini belirlemek için göz sağlığınızı ve görme ihtiyaçlarınızı kapsamlı bir şekilde değerlendirilecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurunuz.

İLETİŞİM FORMU / CONTACT FORM